(0472)37-34-56

37-52-67

м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького 61

Iнтернет приймальня

12-18 березня – Всесвітній тиждень глаукоми.

13 марта 2017 в 17:37

12-18 березня – Всесвітній тиждень глаукоми.

 

Глаукома – це хронічне захворювання очей, при якому підвищується внутрішньоочний тиск, ушкоджується зоровий нерв і поступово погіршується зір, аж до сліпоти.

Близько 285 млн. людей у світі страждають від порушень зору, а 39 млн. із них уражені сліпотою.

За 2016 рік в Черкаській області було виявлено близько 600 випадків глаукоми, а під диспансерним наглядом в області знаходиться 5,5 тис. людей з цією хворобою.

Глаукома – досить розповсюджене захворювання. Глаукома розвивається поступово і зачасту має безсимптомний перебіг, що робить цю хворобу підступно. І небезпечною. Підступність глаукоми в тому, що гострота зору хворої людини може довго зберігатись високою. Натомість, страждає ширина огляду – поле зору. Причина цього захворювання невідома.

Встановлено ряд факторів, які збільшують  вірогідність розвитку глаукоми:

1. Вік більше 40 років.

2. Підвищений ВОТ.

3. Наявність глаукоми у близьких родичів.

4. Короткозорість.

5. Наявність супутніх захворювань серцево-судинної системи: артеріальна гіпер- чи гіпотонія, вегето-судинна дистонія, мігрень та інші.

6. Довготривале застосування стероїдних гормональних препаратів.

Доведено, що підвищений внутрішньо очний тиск є ведучим фактором ризику прогресування і втрати зорових функцій.

Щоб не пропустити захворювання, починаючи з віку 40 років, потрібно вимірювати ВОТ один раз на рік,  при наявності факторів ризику  - з 35 років. Нормальний ВОТ знаходиться у межах 16-24 мм.рт.ст.

На сьогоднішній день єдиним шляхом попередження сліпоти при глаукомі є своєчасне виявлення захворювання і правильне лікування глаукоми – медикаментозні, лазерні та хірургічні. Метод лікування визначає лікар – офтальмолог враховуючи стадію хвороби, наявність супутніх захворювань і інші особливості. Необхідно звернути увагу на те, що очні краплі від глаукоми призначаються по життєво і відмінити або замінити їх може лише лікар офтальмолог.

Треба пам’ятати, що глаукома це не вирок.

За умови своєчасно встановленого діагнозу, призначеного лікування і постійного контролю за перебігом захворювання  людина може прожити повноцінне здорове життя і зберегти хороший зір.

 

Міський позаштатний офтальмолог                                 

Департаменту охорони здоров’я та МП                                                                    Солод А.Ю.