(0472)37-34-56

37-52-67

м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького 61

Iнтернет приймальня

Авітаміноз

23 февраля 2016 в 08:16

Авітаміноз

 

Зима закінчуеться, радіти б змінам у природі, адже зовсім скоро настануть теплі весняні дні… Але чому ми так швидко втомлюємося, без причини роздратовані, а постійна застуда все ніяк не проходить? Причина банальна – організму не вистачає вітамінів. Ви відчуваєте постійну втому, вам постійно хочеться спати, а настрій на нулі. Все це – яскраві ознаки весняного авітамінозу.

Відсутність в організмі людини тих чи інших вітамінів і мікроелементів – це не що інше, як авітаміноз. Якщо людина відчуває нестачу одного вітаміну, то на обличчя моноавитаминоз, якщо кілька – поліавітаміноз. Зазвичай це відбувається у весняний і зимовий періоди.

Причини авітамінозу

  • за Причиною авітамінозу може стати недостатнє надходження вітамінів з їжею, що, в свою чергу, може бути викликано неправильним, недостатнім або неякісним харчуванням.
  • Організм переповнений так званими антивітамінами – лікарськими препаратами, призначеними для підвищення згортання крові.
  • В організмі порушуються процеси травлення, чи мають місце збої в роботі внутрішніх органів, що відповідають за травлення.
  • Часто трапляється авітаміноз у дітей. Пов’язано це з особливостями дитячого метаболізму (обміну речовин).
  • Авітаміноз зустрічається і в літньому віці. У цьому випадку обмін речовин у літньої людини, так само як і у дітей, має свої особливості.

Авітаміноз. Симптоми

  • Шкірний покрив на тілі починає лущитися.
  • Волосся стає ламким і випадає.
  • Ламкі нігті.
  • Можуть з’являтися синці, що виникають на тілі навіть від незначного удару або несильного дотику.
  • Загострюються різні хронічні захворювання, наприклад, герпес на губах, грибкові інфекції ніг і т. д.
  • Шкіра стає млявою, блідою і в’ялою. Може виникнути подразнення і сухість.
  • Можливі часті простудні захворювання, відновлення після яких викликає певні труднощі.
  • Людина може відчувати постійну втому, він стає дратівливим. Можливі сонливість, повна апатія і неуважність.
  • Пам’ять погіршується, а концентрація уваги – порушується.
  • В момент чищення зубів можуть кровоточити ясна.
  • Куточки губ тріскаються. В цьому випадку не допоможуть ні креми, ні спеціальна помада.

Авітаміноз, симптоми якого настільки різноманітні, вимагає своєчасного лікування.

Авітаміноз. Лікування

Як було сказано вище, авітаміноз – це відповідна реакція людського організму на нестачу в ньому вітамінів і мікроелементів. У зв’язку з цим є ряд загальних і приватних рекомендацій.

  1. Необхідно переглянути свій раціон харчування. Варто забути про дієти, оскільки в цьому випадку вони принесуть лише шкоду. Харчування повинно бути повноцінним, включає в себе всі мікроелементи і вітаміни, необхідні організму.
  2. Всі споживані продукти повинні бути збагачені різними групами вітамінів. Це і м’ясна їжа, і рибна, і кисломолочна продукція, і зернові культури.
  3. Заповнити нестачу вітамінів в організмі допоможуть вітамінно-мінеральні комплекси (наприклад, «Біоритм Полівітаміни» від компанії «Евалар»).

У деяких випадках необхідно буде провести лікування на місцевому рівні. Що це значить. Якщо, наприклад, лущитися шкіра, то слід скористатися спеціальними кремами.

  1. Якщо кровоточать ясна, організм відчуває нестачу вітаміну С. Необхідно вживати в їжу болгарський перець (рекордсмен за вмістом вітаміну С), яблука, апельсини, петрушку, часник, цибулю, квашену капусту і т. д.
  2. Якщо волосся ламке і сухе, необхідно поповнити свій організм вітамінами А, Н, В6. Вони містяться в яєчному білку, волоських горіхах, олії, моркви, печінки і т. д.
  3. Зайва дратівливість і безсоння говорять про нестачу вітамінів В3, В6 і РР. Необхідно їсти якомога більше різних каш (особливо з перлової крупи, печінки, пісного м’яса).
  4. Якщо в куточках губ з’явилися тріщини, організм сигналізує про нестачу вітаміну В2. У цьому випадку рекомендується налягати на йогурт, сир, молоко і пророщену пшеницю.

Профілактика авітамінозу

  1. Щоб не допустити рецидиву авітамінозу, необхідно наповнювати свій організм різними мікроелементами і вітамінами своєчасно.
  2. Рекомендується скласти правильне харчування і по можливості вживати в їжу всі необхідні в зимовий період продукти.
  3. В зимовий і весняний періоди, коли можливість поповнення організму вітамінами суттєво обмежена, слід приймати вітамінно-мінеральні комплекси.