(0472)37-34-56

37-52-67

м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького 61

Iнтернет приймальня

Кишкова паличка - симптоми

12 июля 2016 в 23:32

Кишкова паличка - симптоми

Кишкова паличка - це рухливий палочковидний мікроорганізм, який мешкає в кишковому тракті людини як один з основних складових нормальної кишкової флори .

 

 

Роль кишкової палички в організмі людини

У перші години після народження людський організм заселяється бактеріями з навколишнього середовища, і кишкової паличці відведено своє певне місце, функції і кількість. Ця бактерія бере участь у перетравлюванні їжі, синтезі деяких вітамінів, сприяє пригнічення росту патогенних мікроорганізмів.

Все вищесказане відноситься до так званих нешкідливим штамів кишкової палички, які, перебуваючи в певній пропорції з іншими мікроорганізмами, що населяють кишечник, приносять організму користь. Причому у кожної людини існує власна норма пропорційного співвідношення мікроорганізмів.

Небезпека кишкової палички

Однак, проникаючи в інші органи, навіть нешкідливі кишкові палички можуть викликати запальний процес. Наприклад, у жінок кишкова паличка може викликати кольпіт (запалення піхви), основні симптоми якого - свербіж і жовтуваті виділення з неприємним запахом. Поширюючись далі по статевих органах, ця бактерія здатна викликати запалення шийки матки, яєчників. Проникнувши в сечовипускальний канал, вона може вразити сечовий міхур і нирки. Потрапивши в органи дихання, кишкова паличка може стати причиною ЛОР-захворювань.

Крім цього, існують різновиди кишкової палички, здатні викликати у людини гострі кишкові захворювання (колі-інфекції). У їх число входить гемолітична кишкова паличка, яку виявляють при аналізі калу. З великою кількістю патогенних бактерій організму навіть при хороших захисних силах впоратися важко, тому виникає захворювання. Найпоширеніший механізм зараження кишковою паличкою - фекально-оральний, пов'язаний з недотриманням елементарних гігієнічних правил (немиті руки, погано вимиті овочі та фрукти, неправильне зберігання харчових продуктів і т.д.).


Інфекція передається через їжу, воду, побутові предмети. Також "підчепити" кишкову паличку можна, вживаючи некип'ячене молоко або недостатньо термічно оброблені страви з м'яса.

Симптоми зараження кишковою паличкою у дорослих

Інкубаційний період (до появи симптомів отруєння кишковою паличкою) триває від 3 до 6 днів.

Після зараження патогенні кишкові палички починають активно розмножуватися, приводячи до порушення травлення і до запалення слизових оболонок кишечника. Внаслідок цього спостерігається основний симптом зараження кишковою паличкою - діарея. Пронос може бути з домішкою слизу і крові.

Які ж ще симптоми можуть спостерігатися при отруєнні кишковою паличкою? Інші ознаки можуть бути присутніми, але не є обов'язковими в даному випадку. До них відносяться:

  • нудота;
  • блювота;
  • підвищення температури тіла;
  • загальна слабкість;
  • відсутність апетиту;
  • біль у животі.

Найбільш небезпечним наслідком отруєння кишковою паличкою, супроводжується частим проносом і блювотою, є втрата організмом рідини і солей. Це проявляється відчуттям сухості в горлі, спрагою. Тому в першу чергу хворому потрібно забезпечити постійне заповнення втрати рідини, підтримку нормального водно-сольового балансу. Також при лікуванні вживаються заходи щодо усунення інтоксикації організму, призначаються препарати для оновлення та стабілізації кишкової мікрофлори.

Іноді гемолітична кишкова паличка може не давати ніяких симптомів. У такому випадку людина є здоровим носієм цієї бактерії. Але небезпека інфікування оточуючих зберігається.