(0472)37-34-56

37-52-67

м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького 61

Iнтернет приймальня

Увага, ботулізм!

23 сентября 2019 в 08:50

Увага, ботулізм!

Профілактика захворювань на ботулізм
 

 Звертаємо увагу всіх громадян, що ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин.

Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від вживання їжі, про якість якої споживачу достеменно невідомо!

Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік залишається актуальною.

В Україні спостерігається нестабільна ситуація з захворюваністю на ботулізм.

 

Попередження  захворювань на ботулізм

  Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) та при порушенні санітарних правил приготування чи зберігання їжа може обсіменятися токсином ботулінуса. В основному ботулізм викликається різними баночними консервами, особливо домашнього приготування, через недостатню стерилізацію їх; ковбасами внаслідок неправильного зберігання; рибою в’яленою, солоною в результаті порушень правил улову, оброблення та зберігання її.

 Основними ознаками захворювання є: двоїння в очах, ослаблення ясності зору (відчуття туману, сітки перед очима), загальна слабкість, головний біль, сухість у роті, спрага. Потім може настати втрата голосу, параліч повік, мимовільний рух очних яблук, напруга жувальних м’язів, параліч м’якого піднебіння, порушення ковтання. Всі ці ознаки є результатом отруєння мозку. Без своєчасно розпочатого лікування може наступити смерть від розладу дихання.

При відсутності лікування спеціальною сироваткою (антитоксином) можливі смертельні наслідки.
 

З метою попередження захворювань на ботулізм, не рекомендується в домашніх умовах:

 

  • - виготовляти солону, в’ялену та копчену рибу, копчені м’ясопродукти;
  •  
  • - консервувати в герметично закупорених банках м’ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;
  •  
  • - консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори. Такі продукти краще заготовляти про запас шляхом маринування або соління з домішками кислоти та солі, обов’язково в тарі, відкритій для доступу кисню;
  •  
  • - не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях не санкціонованої торгівлі м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;
  •  
  • - не купувати консерви у бомбажних банках і з наявністю плісняви

 Звертаємо увагу населення на виключення придбання вищевказаної продукції домашнього виготовлення.

Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, чим лікувати !