(0472)37-34-56

37-52-67

м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького 61

Iнтернет приймальня

З 14.11.2016р. по 20.11..2016р. Проводиться другий всесвітній тиждень раціонального використання антибіотиків

01 ноября 2016 в 16:09

З 14.11.2016р. по 20.11..2016р. Проводиться другий всесвітній тиждень раціонального використання антибіотиків

«Антибіотики: використовуйте з обережністю»

     Стійкість до антибіотиків є однією з найбільших небезпек для системи охорони здоров'я сьогодні. Вона може вплинути на кожну людину в будь-якому віці в будь – якій країні.

     Стійкість до антибіотиків виникає природним чином, але неправильне використання антибіотиків у людей і тварин прискорює цей процес. Все більше захворювань – таких як пневмонія, туберкульоз – стає все важче лікувати, в зв’язку з тим, що антибіотики, які використовуютьсяі для їх лікування, стають менш ефективними. Стійкість до антибіотиків веде до більш тривалого перебування в лікарні, збільшенню  витрат на лікування і до збільшення смертності.

Антибіотики – це лікарські засоби, які використовуються для лікування бактеріальних інфекцій. Стійкість до антибіотиків виникає, коли реакція бактерій на використання таких лікарських засобів змінюється. Стійкими до антибіотиків стають бактерії, а не люди. Ці бактерії потім можуть інфікувати людей і важче піддаватися лікуванню, ніж бактерії, що не володіють стійкістю. Стійкість до антибіотиків веде до більш високих медичних витрат, більш тривалого перебування в лікарні і до збільшення смертності. Тільки в Європейському союзі, згідно з оцінками, стійкі до лікарських засобів бактерії викликають щорічно 25 000 випадків смерті та понад 1,5 млрд. дол. США витрат охорони здоров'я і втрат продуктивності.

В практиці необхідно в невідкладному порядку змінити способи призначення і використання антибіотиків. Навіть якщо будуть розроблені нові ліки, без зміни поведінки стійкість до антибіотиків залишиться серйозною загрозою.

Масштаби проблеми

Стійкість до антибіотиків збільшується до небезпечно високих рівнів у всіх частинах світу. Нові механізми стійкості виникають і поширюються в усьому світі щодня, погрожуючи нашій здатності лікувати поширені інфекційні хвороби.

У країнах, де антибіотики можна придбати без рецепта, поява і поширення стійкості ще більше погіршує ситуацію. Подібно до цього, в країнах, що не мають стандартів та протоколів надання медичної допомоги, антибіотики надмірно часто призначаються медичними працівниками і надмірно використовуються населенням.

Профілактика та боротьба

   Стійкість до антибіотиків прискорюється в результаті неправильного і надмірного використання антибіотиків, а також в результаті поганої профілактики інфекційних захворювань і боротьби з ними. Заходи щодо зменшення впливу та обмеження поширення стійкості можуть бути прийняті на всіх рівнях суспільства.

Населення може допомогти в такий спосіб:

  • Проводячи профілактику інфекцій за допомогою регулярного миття рук, хорошої харчової гігієни, уникнення тісних контактів з хворими людьми і дотримання термінів вакцинацій.
  • Використовуючи антибіотики тільки за призначенням сертифікованого професійного медичного працівника.
  • Завжди приймаючи повний курс призначеного лікування.
  • Ніколи не використовуючи антибіотики, що  залишилися.
  • Ніколи не обмінюючись антибіотиками з іншими.

Медпрацівники і фармацевти можуть допомогти в такий спосіб:

  • за допомогою профілактики інфекцій, забезпечуючи чистоту рук, інструментів і навколишнього середовища;
  • забезпечуючи дотримання термінів вакцинацій;
  • при підозрі на бактеріальну інфекцію - виконуючи бактеріальні посіви і тестування для підтвердження;
  • виписуючи і надаючи антибіотики, тільки коли вони дійсно необхідні;
  • виписуючи і надаючи антибіотики за показаннями,  в правильному дозуванні і з правильною тривалістю прийому.

Політики можуть допомогти в такий спосіб:

  • маючи хороший національний план дій щодо подолання стійкості до антибіотиків;
  • покращуючи епіднагляд за інфекціями, стійкими до антибіотиків;
  • посилюючи заходи профілактики інфекцій і боротьби з ними;
  • регулюючи належне використання якісних ліків і сприяючи такому використанню;
  • надаючи інформацію про вплив стійкості до антибіотиків;
  • винагороджуючи розробку нових варіантів лікування, вакцин і діагностичних засобів.

Сільськогосподарський сектор може допомогти в такий спосіб:

  • Забезпечуючи, щоб антибіотики, що надаються тваринам, включаючи тварин, що використовуються для виробництва харчових продуктів, і домашніх тварин, використовувалися тільки для лікування інфекційних хвороб під ветеринарним контролем.
  • Вакцинуємо тварин для зменшення потреби в антибіотиках і розробляючи альтернативи використанню антибіотиків в рослинництві.
  • Пропагуючи і застосовуючи належну практику на всіх стадіях виробництва та обробки харчових продуктів тваринного і рослинного походження.
  • Здійснюючи міжнародні стандарти щодо відповідального використання антибіотиків, встановлені МЕБ, ФАО і ВООЗ.

Медична галузь може допомогти в такий спосіб:

  • Інвестуючи в нові антибіотики, вакцини та діагностичні засоби.

   Незважаючи на те, що розробляються деякі нові антибіотики, жоден з них не буде ефективним проти найбільш небезпечних форм бактерій, стійких до антибіотиків.

 З огляду на легкість і частоту з якою здійснюються в даний час поїздки, стійкість до антибіотиків є глобальною проблемою, що вимагає  зусиль з боку всіх держав.

   Стійкість до антибіотиків створює ризик для досягнень сучасної медицини. Без ефективних антибіотиків для лікування інфекцій, трансплантація органів, хіміотерапія і хірургічні операції, стануть більш небезпечними.

   

      Рішення проблеми стійкості до антибіотиків є високим пріоритетом для ВООЗ. У травні 2015 року Всесвітнє асамблея охорони здоров'я схвалила глобальний план дій по боротьбі зі стійкістю до протимікробних препаратів, включаючи стійкість до антибіотиків. Глобальний план дій спрямований на забезпечення продовження профілактики і лікування інфекційних хвороб безпечними і ефективними лікарськими засобами.

      Глобальний план дій містить 5 стратегічних цілей:

  • поліпшити інформованість і розуміння стійкості до протимікробних препаратів;
  • зміцнити епіднагляд і дослідження;
  • скоротити частоту виникнення інфекцій;
  • оптимізувати використання протимікробних ліків;
  • забезпечити збільшення інвестицій в протидію стійкості до протимікробних препаратів.

 

 Для покращення інформованості населення щодо розуміння стійкості до протимікробних препаратів ВООЗ проводить глобальну багаторічну кампанію з темою «Антибіотики: використовуйте з обережністю».

 

                                                                                 За даними сайту ВОЗ