(0472)37-34-56

37-52-67

м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького 61

Iнтернет приймальня

Прес-реліз

27 июля 2017 в 18:01

Прес-реліз

28 липня - Міжнародний день вірусних гепатитів

Щорічно 28 липня, починаючи з 2010 року, Всесвітній Альянс боротьби з гепатитом за підтримки ВООЗ проводить заходи популяризації знань про вірусні гепатити для профілактики нових заражень серед населення. Метою заходів є підвищення обізнаності світової громадськості про симптоми, методи діагностики, скринінгу, профілактики та лікування гепатитів, особливо групи В і С, більше охоплення населення вакцинацією проти гепатиту В, її інтеграції в національні програми імунізації, привернення уваги урядів і неурядових організацій до необхідності надання підтримки людям, що живуть з гепатитом В і С. У травні 2016 року 69 сесія Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я прийняла три глобальні стратегії сектору охорони здоров’я, однією з яких є вперше в історії поставлені глобальні цілі боротьби проти вірусного гепатиту. Зокрема, до 2020 року пропонується знизити кількість нових випадків захворювання гепатитом В і С на 30%, скоротити смертність на 10%. Стратегія спирається на такі ключові підходи як розширення програм вакцинації від гепатиту А і В; запобігання передачі гепатиту В від матері до дитини; підвищення безпеки ін’єкцій, крові і хірургічних втручань; зниження шкоди для споживачів ін’єкційних наркотиків; розширення доступу до лікування гепатиту В і С.

Дані офіційної статистики свідчать, що в середньому, кожна дванадцята людина в світі є носієм вірусу гепатиту В або С, проте рівень обізнаності людей про ці захворювання є вкрай низьким. Захворювання починається поступово, перебігає без симптомів і не проявляється тривалий час, тому гепатит, особливо С, іноді називають «лагідним убивцею», а хронічні вірусні гепатити становлять серйозну медичну та соціальну проблему у зв’язку з широкою розповсюдженістю, а також високим ризиком розвитку цирозу та раку печінки як наслідків гепатиту.

Згідно з експертними оцінками, на сьогодні в світі зареєстровано 130-150 мільйонів випадків хронічного гепатиту С. Щороку приблизно 700 тисяч людей помирають від НСУ- асоційованих захворювань печінки. Вірусом гепатиту В інфіковано до 2 мільярдів осіб, приблизно 240 мільйонів - мають хронічну форму захворювання, 685 тисяч помирають щороку від ускладнень гепатиту В, включаючи цироз та рак печінки. На жаль 2/3 усіх хворих на хронічні гепатити В і С проживають у країнах Східної та Центральної Європи. В Україні за даними ВООЗ близько 3 % населення інфіковано ВГС, проте дані епідеміологічного дослідження показують, що серед населення старше 15 років кількість хворих на ХГС становить 8,9 %.

Захворюваність на хронічні вірусні гепатити В та С є однією з актуальних медичних і соціальних проблем. Фахівцями Черкаської області різного рівня ведеться постійна та планомірна робота по профілактиці та лікуванню. Так, спостереження за хворими на хронічні вірусні гепатити, складовою якого є своєчасне обстеження та направлення на консиліум по призначенню противірусної терапії, проводиться кабінетами інфекційних захворювань міст та районних центрів. Щоквартально оновлена інформація направляється до організаційно-методичного кабінету при комунальному некомерційному підприємстві «Черкаська міська інфекційна лікарня» Черкаської міської ради (далі - Черкаська інфекційна лікарня), де з 2009 року проводиться робота по формуванню обласного реєстру хворих на хронічні вірусні гепатити. Станом на 1 липня 2017 року на обліку в обласному реєстрі хворих на ХВГ В і С перебуває 2 056 осіб, із яких хворих на хронічний
гепатит С - 1 611 осіб, у тому числі 255 осіб з ко-інфекцією (+ ВІЛ), хронічний гепатит В- 413 осіб, з них 12 з ко-інфекцією (+ ВІЛ), ХВГ В+С - 32 особи, з них 8 з ко-інфекцією (+ ВІЛ).

З метою виконання Державної цільової соціальної програми в частині проведення противірусного лікування, з 2014 року медпрацівниками Черкаської інфекційної лікарні проводиться робота по призначенню та проведенню противірусної терапії препаратами, купленими за кошти державного бюджету. Всього станом на 1 липня 2017 року проліковано 144 хворих на ХВГ С, у тому числі 34 особи з ко-інфекцією (+ ВІЛ), із них 69 хворих отримували подвійну терапію: пегільований інтерферон та рибавірин, стійка вірусологічна відповідь (далі - СВВ) досягнута у 55,9% пацієнтів. З 2016 року в протоколи лікування хронічного вірусного гепатиту С включено потрійну терапію з додаванням препарату прямої дії софосбувіру, на сьогодні таку терапію вже отримали 75 хворих, СВВ досягнута у 95,4%. Продовжує лікування 19 хворих.

Отже, незважаючи на багаторічну відсутність достатнього фінансування, проблема вірусних гепатитів демонструє вдалий приклад організації високого рівня надання медичної допомоги хворим. Успіхи, досягнуті в цьому напрямку, включаючи практичні результати і наукові дослідження, відомі не тільки в Україні, але і в світі. Так, у 2016 році, згідно з даними ВООЗ, Україна увійшла в перелік країн з низьким та середнім рівнем доходу, де досягнуті значні успіхи в розширенні доступу до лікування ХГС, та отримала визнання на міжнародному рівні (в тому числі експертному) як країна з високою прихильністю до вирішення питань вірусних гепатитів (Європейська асоціація пацієнтів із захворюваннями печінки - ЕLРА).

Своєчасна діагностика та специфічне лікування є сучасними шляхами вдосконалення профілактики вірусних гепатитів. Дотримання протиепідемічного режиму, правил сучасної дезінфекції, стерилізації можуть убезпечити людей при виконанні медичних процедур. Безпечна сексуальна поведінка, проходження тестування, виконання правил особистої гігієни в змозі попередити тяжкі наслідки інфікування вірусними гепатитами. Всеукраїнською благодійною організацією «Всеукраїнська асоціація громадського здоров’я» створено гарячу лінію з питань вірусних гепатитів 0800-50-33-10 (години роботи з 9.00 до 18.00). Операторами лінії виступають медичні працівники та люди, які перехворіли на гепатит.

МБФ «Альянс Громадського здоров’я» спільно з благодійним фондом «Інсайт» запрошує прийняти участь 28 липня 2017 року з 10.00. до 12.00 у інформаційно-просвітницькій акції до Дня боротьби з вірусними гепатитами «Вимагаємо лікування», яка буде проводитись за адресою: м. Черкаси, вул. В. Вишневецького (площа біля міськвиконкому).

Під час акції організовується прес брифінг зі ЗМІ.

А також наступні заходи: розміщення палатки для консультування людей, у яких виявлено антитіла ВГС з метою їх перенаправленя до лікувальних закладів, демонстрація плакатів, поширення інформаційних матеріалів, відео/фотозйомка.

Головний позаштатний інфекціоніст

управління охорони здоров’я

Черкаської обласної державної адміністрації               С.Волгіна