(0472)37-34-56

37-52-67

м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького 61

Iнтернет приймальня

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

01 декабря 2015 в 15:49

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Скільки про СНІД не писали і не говорили, чомусь більшість  вважає, що ця хвороба існує деінде, тільки не поруч нас – не в моєму місті чи селі, не в моїй області, не в моїй країні.

Проте статистика річ уперта, а ми з вами маємо нині страшні цифри: кожен 100-й мешканець України – ВІЛ інфікований. За даними ООН, щороку СНІД – «чума ХХI століття » забирає життя 5 млн. осіб. Зараз на планеті понад 150 млн. інфікованих це тільки офіційна статистика.

Україна входить в п’ятірку у світі за темпами поширення цієї хаороби. Зараз за офіційною статистикою, ВІЛ, СНІД інфікованих в Україні понад 200 тис. осіб. Абсолютна більшість інфікованих ВІЛ особи віком 20 — 39 років. ВІЛ, як інші віруси, наприклад, грипу, герпесу, — дуже малий мікроорганізм, який не можна побачити за допомогою звичайного мікроскопу.

Це інфекційне захворювання спричинюється вірусом імунодефіциту людини, розвивається внаслідок довготривалої його персистенції в лімфоцитах, макрофагах і клітинах нервової тканини і характеризується прогресуючою дисфункцією імунної системи. Фінальна стадія цього захворювання називається синдромом набутого імунодефіциту (СНІД).

Етіологія (причини виникнення ВІЛ інфекції)  Вірус імунодефіциту людини належить до підкласу лентивірусів класу ретровірусів. За структурними антигенами розрізняють ВІЛ-1 і ВІЛ-2.

При кімнатній температурі у висушеному стані вірус зберігається в зовнішньому середовищі 4-6 днів, у вологому середовищі - 15 діб. Під дією нагрівання при 56 °С протягом 30 хв його титр зменшується в 100 разів, а при 80-100 °С вірус цілком інактивується. Його біологічна активність знижується в кислому середовищі. Протягом 10 хв вірус інактивується в більшості дезінфікуючих розчинів (6%-й розчин перекису водню, ефір, ацетон, 70%-й розчин спирту, формальдегід, 0,2%-й розчин гіпохлориду й ін.). Проте він відносно стійкий до ультрафіолетового опромінення й іонізуючої радіації, заморожування.

Тільки хвора людина є джерелом інфекції

Шляхи передачі ВІЛ-інфекції:

- перинатальний (вертикальний): трансплацентарний, гематогенний, висхідний через амніотичні оболонки й навколоплідні води, ятрогенний при ушкодженні шкіри під час діагностичних заходів або внаслідок випадкового ушкодження;

- молочний (горизонтальний): при грудному вигодовуванні від інфікованої матері до дитини або від інфікованої дитини до матері;

- трансфузійний: при переливанні крові або її компонентів і препаратів;

- ін’єкційний та інструментальний: при використанні забруднених голок, шприців, інструментів, катетерів;

- статевий (гомосексуальний і гетеросексуальний);

- трансплантаційний: при трансплантації інфікованих органів, кісткового мозку, інсемінації інфікованою спермою;

 

- професійний і побутовий: через ушкоджені шкірні покриви та слизові оболонки при контакті з кров’ю або секретами хворих на ВІЛ-інфекцію.

Вірус імунодефіциту людини не проникає через неушкоджені шкірні покриви, звичайні поці-  лунки , не передається при укусах комах, через їжу та воду.

Найбільше дітей інфікуються перинатальним шляхом і при грудному вигодовуванні. У 21-41 % ВІЛ-інфікованих вагітних жінок спостерігається перинатальна трансмісія вірусу. Невідомий термін вагітності, коли зародок найбільше сприйнятливий до зараження і коли відбувається зараження.   

Фактори, що підвищують ризик вертикальної трансмісії ВІЛ від матері до плода:

1. Клінічний статус ВІЛ-інфікованої матері: початковий період захворювання; прогресування захворювання; низький рівень CD4+-клітин; високий рівень CD8+-клітин.

2. Вірусологічний статус матері: високе вірусне навантаження, підвищений вміст у сироватці крові р24 антигену.

3. Патологія вагітності: наявність інших захворювань, що передаються статевим шляхом; хоріоамніоніт; гарячка; анемія.

4. Патологія пологів: пролонговані пологи, тривалий безводний період; епізіотомія; змішування материнської й плодової крові; перший із двійні; інвазивні методи моніторингу в пологах.

5. Неонатальні фактори: порушення цілості шкіри, слизових оболонок новонародженого; стан шлунково-кишкового тракту новонародженого; грудне вигодовування. При грудному вигодовуванні трансмісія ВІЛ відбувається у 10 % випадків.