(0472)37-34-56

37-52-67

м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького 61

Iнтернет приймальня

27 травня - Міжнародний день розсіяного склерозу

22 мая 2016 в 22:05

27 травня - Міжнародний день розсіяного склерозу

Щорічно, 27 травня у світі відзначають Міжнародний день розсіяного склерозу, з метою інформування про проблему цього захворювання. 

Розсіяний склероз належить до групи автоімунних захворювань, при якому імунна система людини руйнує захисну оболонку – мієлін, що покриває нерви. Даний процес порушує взаємозв’язок між мозком та іншими частинами тіла, в результаті якого пошкоджуються нерви, а це – незворотний процес. Варто зазначити, що найчастіше хвороба вражає жінок та осіб працездатного віку – 21 - 45 років.

Найвища захворюваність – серед осіб білої раси, що живуть в помірному кліматі.

 

Симптоми розсіяного склерозу різняться в залежності від ступеня і місця пошкодження нервової системи. Серед них: оніміння або слабкість однієї або кількох кінцівок, часткова або повна втрата зору, двоїння в очах, поколювання або біль у різних частинах тіла, проблеми з координацією рухів або невпевнена хода,підвищена втомлюваність, запаморочення. У важких випадках хворі з на РС можуть втратити можливість ходити і говорити.

Діагностика розсіяного склерозу на ранніх стадіях є складною, оскільки симптоми захворювання можуть з’являтися і зникати, іноді навіть на місяці. Для встановлення диференціального діагнозу хворому необхідно зробити магнітно-резонансну томографію, пройти дослідження викликаних потенціалів (зорових, соматосенсорних, слухових), здати аналіз крові на інфекційні захворювання, а також проконсультуватись у вузьких спеціалістів.