(0472)37-34-56

37-52-67

м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького 61

Iнтернет приймальня

7 квітня – Всесвітній день здоров’я

04 апреля 2016 в 10:51

7 квітня – Всесвітній день здоров’я

 

За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в 2016 році цей день присвячений боротьбі з діабетом.

Діабет є хронічним захворюванням, яке виникає у випадку, коли підшлункова залоза не виробляє достатньо інсуліну або коли організм не може ефективно використовувати вироблений ним інсулін. Інсулін – гормон підшлункової залози, який регулює рівень цукру в крові. Якщо інсулін не може потрапити в клітини, щоб бути спаленим в якості енергії, цукор накопичується в крові до небезпечного рівня.

     Є дві основні форми діабету:

     - у людей з діабетом 1 типу, як правило, власний інсулін не виробляється і, отже, щоб вижити такі люди потребують додаткових ін’єкцій інсуліну;

     - у людей з діабетом 2 типу, які складають близько 90 % всіх випадків захворювання, як правило, виробляється власний інсулін, але в недостатній кількості або організм не в змозі використати його належним чином.

Високий рівень цукру в крові може створити серйозну загрозу будь-якому органу або системі організму  викликаючи серцеві напади, інсульти, ураження нервової системи, ниркову недостатність, сліпоту, імпотенцію та різні інфекції, що можуть призвести до ампутації кінцівок («діабетична стопа»).

Захворюваність і поширеність цукрового діабету у світі має стійку динаміку до зростання. За останні 30 років за темпами приросту захворюваності цукровий діабет випередив такі інфекційні захворювання, як туберкульоз та ВІЛ/СНІД. Чисельність хворих на цукровий діабет у світі в 1985 році становила 30,0 млн. осіб; у 2000 році цей показник підвищився  ще на 15,0 млн. осіб. У 2012 році Міжнародна діабетична федерація встановила, що на діабет страждає біля 371,0 млн. населення. Прогнозується, що до          2030 року ця цифра зросте до 552,0 млн. (9,9 %!) населення. При цьому, на цукровий діабет 2 типу припадає 90 % всіх випадків діабету у світі!

В Україні станом на 2015 рік загальна кількість хворих на цукровий діабет досягла більше 1 млн. 300 тис. осіб. В Черкаській області на диспансерному обліку перебувають біля 50 тис. хворих на цукровий діабет, з яких понад       8 тис. 200 лікується препаратами інсуліну.

Насправді, число хворих в 2-3 рази більша через приховані «недіагностовані!» форми цукрового діабету. Існує так зване «правило половини», яке говорить про те, що із всіх осіб, хворих на діабет, діагноз встановлено лише у 50 відсотках випадків! Лікування отримують 50 % хворих із встановленим діагнозом, і з них тільки 50 % намагаються досягти цільових показників і тільки 50 % справді отримують бажаний результат!          І ось невтішний висновок – із усіх хворих на цукровий діабет тільки 6 % пацієнтів мають бажаний результат лікування!

В подальшому очікується, що найбільше зростання поширеності діабету в світі буде спостерігатися в першу чергу в країнах, що мають низький рівень  розвитку.

Основні причини зростання захворюваності – урбанізація, малорухливий спосіб життя, погане харчування, стреси, «старіння населення».

 Цукровий діабет вважається найбільш драматичною сторінкою сучасної медицини, оскільки йому притаманна інвалідизація і висока смертність від судинних ускладнень. Цукровий діабет має великий вплив на продовженість та якість життя пацієнтів, призводить до втрати працездатності та передчасної смертності. За даними ВООЗ  більше 80 % смертей від діабету трапляється  в країнах з низьким та середнім рівнем якості життя (до яких належить і Україна).

Медичну допомогу хворим з ендокринною патологією в нашій області надають 39 штатних лікарів-ендокринологів, а   надання стаціонарної спеціалізованої медичної допомоги хворим з ендокринною патологією здійснюється на 115 ендокринологічних ліжках.

Спеціалізована амбулаторно-поліклінічна медична допомога хворим на цукровий діабет забезпечується також медичними працівниками спеціалізованих ендокринологічних кабінетів та лікарями-педіатрами підготовленими з питань ендокринології.

Мета Всесвітнього дня здоров’я 2016 року – розширення масштабів та проведення конкретних ефективних дій щодо запобігання, діагностики, лікування і догляду за людьми з діабетом.

Діабет можна контролювати і керувати ним, щоб запобігти розвитку ускладнень. Розширення доступу до діагностики, своєчасного лікування та відповідний спосіб життя є життєво важливими складовими вказаної проблеми!

Значну частину випадків діабету можна запобігти. Дотримання простих правил здорового способу життя, регулярної фізичної активності, правильного здорового харчування можуть значно зменшити ризик розвитку цієї підступної хвороби.

В рамках відзначення Всесвітнього дня здоров’я (7 квітня) бажано:

- провести «громадські науково-популярні тематичні конференції»  для населення за участю лікарів, середнього медичного персоналу, представників влади, освітніх та громадських установ і організацій;

- організувати в максимальній кількості закладів, установ, на підприємствах, в освітніх і медичних закладах області, інших місцях масового скупчення людей пункти вимірювання вмісту цукру в крові для всіх бажаючи;

 - забезпечити в ці дні масове поширення відповідної санітарно-освітньої літератури;

 - провести ряд інших заходів, приурочених питанням попередження та лікування діабету – лекції та бесіди з питань безпечного та раціонального харчування, проведення самоконтролю за станом власного здоров’я, профілактики його  ускладнень, показ фільмів для населення, запровадження занять в «школах для одужуючих» в стаціонарах, розміщення в медичних закладах санітарних бюлетенів із вказаної тематики, тощо.