(0472)37-34-56

37-52-67

м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького 61

Iнтернет приймальня

7 квітня – Всесвітній день здоровя

05 апреля 2017 в 17:05

7 квітня – Всесвітній день здоровя

 

Тема цього дня в 2017 році – «Депресія»

Депресія: прояви, причини, методи лікування

Депресія або депресивний розлад є найпоширенішим порушенням емоційної сфери людини. За даними Всесвітньої організації охорони  здоров'я кількість хворих на депресію в світі сягає 100 млн. осіб і має стійку тенденцію до постійного зростання. Депресивний розлад один раз в житті переживають до 20% жінок то 10% чоловіків, половина яких потребують лікування у відповідних фахівців.

Депресія є захворюванням не тільки психіки, а і всього організму людини. На жаль більшість людей не сприймають її прояви всерйоз, не усвідомлюють наслідки несвоєчасної діагностики та лікування у лікарів – психіатрів, що значно знижує якість життя, в т.ч. працездатність, може призвести до соматичних захворювань і інвалідизації, принести страждання собі та близькому оточенню, а також до трагічних подій у вигляді самогубства.

Несвоєчасному зверненню до лікарів також шкодить хибне уявлення, що депресія  - «дрібниця, сама минеться». Дійсно, окремий незначний епізод зниженого настрою, частіше ситуативно обумовлений, відноситься до «фізіологічної» норми, минає самотужки та у рідких випадках потребує допомоги психолога.

Прояви та види депресії

Прояви депресій бувають різноманітними по симптоматиці, перебігу і важкості. Для всіх видів депресії характерна «тріада» порушень в емоційній сфері, тобто має спільні клінічні прояви:

  • Зниження настрою: відчуття суму або пригніченості, брак почуттів, безнадії, безпорадності, втрата інтересу та задоволення від життя, байдужість до навколишнього світу.
  • Мислення: уповільнений темп, зниження концентрації, песимізм, нерішучість, постійне очікування біди, необґрунтовані самообвинувачення, думки про марність життя та смерть.
  • Фізичні прояви: слабкість, відчуття постійної втоми, зниження апетиту, маси тіла, статевого потягу, порушення сну, виникнення запору та ін.

При класичній депресії вищеописані порушення проявляються в певній пропорції. В залежності від причин та наявності в структурі  «тріади» певної симптоматики та її важкості виділяють основні варіанти депресії:  астенічна, іпохондрична, невротична, циркулярна, тривожна, соматогенна та ін. В зв'язку з наявністю різних варіантів депресивних розладів, складністю їх диференційної діагностики, необхідністю визначення випадку своєчасність  звернень до лікарів – психіатрів як фахівців з надання психіатричної допомоги населенню є нагальною потребою.

 

Причини депресій

Це біологічні, психологічні та соціальні фактори. До біологічний причин належать специфічні, в т.ч. спадкові порушення обміну нейромедіаторів в організмі. До психологічних факторів належать своєрідні особливості характеру, стосунки в сім'ї та на роботі, хвороби та смерть близьких, розлучення, соціальна ізоляція, коли людина не отримує достатньої емоційної підтримки від оточення. До соціальних факторів належить фінансово-економічна нестабільність, високий темп життя та рівень стресогенності.

Як лікувати депресію

Потрібно знати, що депресія сама по собі не пройде. Як і раніше хвороби її необхідно вчасно на ранніх стадіях лікувати у психіатра. Лікування включає в себе комплекс біологічних та психотерапевтичних методів. Біологічна терапія складається із медикаментозного та інших методів лікування в залежності від варіантів депресії, ступеню важкості та типу перебігу захворювання. Медикаментозне лікування депресії  проводяться сучасними антидепресантами та іншими засобами. Сучасні антидепресанти «нового покоління» практично не мають побічних ефектів  і легко переносяться. Методи психотерапії передбачають активну участь пацієнта, який вчиться справлятися зі своїми переживаннями в процесі лікування. Найефективніші методи терапії є психодинамічний, поведінковий та когнітивний. Для успішного лікування пацієнту також необхідно дотримуватись рекомендацій лікаря щодо режиму терапії, термінів відвідувань лікаря та ін.

Для довідки: мешканці м. Черкаси можуть звертатися до Комунального закладу «Черкаський обласний психоневрологічний диспансер» за адресою: м. Черкаси, вул. Кавказька, 229, де працюють досвідчені психіатри, дитячі психіатри, психотерапевт, медичний психолог.