(0472)37-34-56

37-52-67

м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького 61

Iнтернет приймальня

Всесвітній день донора крові

14 июня 2016 в 07:33

Всесвітній день донора крові

Всесвітній день донора крові — міжнародний день, заснований у травні 2005 року. Щорічно проводиться 14 червня.

У цей день в 1868 році народився Карл Ландштейнер, австрійський лікар, імунолог, який отримав в 1930 році Нобелівську премію за відкриття груп крові людини.

Донор може подарувати ще один день народження, ще одну ніч під зірками, ще одне побачення, ще одну хвилину сміху, ще одна розмова з одним, ще один шанс. 

Щомиті в усьому світі у людей будь-якого віку виникає потреба в переливанні крові за життєвими показниками. Хоча часто потреба в переливанні крові є загальною, доступ до неї тих, хто її потребує, на жаль, загальним не є. Тому кожен донор, який здає кров безоплатно, робить свій безцінний внесок у добру справу — порятунок людських життів.

Донором крові може стати кожен охочий віком від 18 до 60 років, з масою тіла не менше 50 кг. За один раз донор, зазвичай, може здати 450 мл. Осіб, котрі мають вагу менше, ніж 50 кг або ж мають зріст нижче 150 см у індивідуальному порядку до здачі крові може допустити лікар-трансфузіолог.

Донорами не можуть бути особи — носії ВІЛ-інфекції, сифілісу, вірусних гепатитів, туберкульозу, хворі на гіпертонічну хворобу ІІ-ІІІ ступеню, ішемічну хворобу серця, атеросклероз. Детальну інформацію щодо переліку протипоказань до донорства крові надають у медичних закладах.

Кров рекомендують здавати не частіше 5 разів на рік. Повністю склад крові відновлюється через 30-40 днів. Щоб відновлення відбулося швидше, радять пити багато рідини — соки, чай. Раціон донора повинен містити білок, від якого залежить рівень гемоглобіну в крові.

Регулярне донорство сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань, атеросклерозу, подагри та навіть ожиріння. Адже регулярна здача крові омолоджує організм та покращує роботу імунної системи, печінки, підшлункової залози та інших органів травлення. До того ж кров беруть лише у здорових людей, відтак, донорство — нагода перевірити власний стан здоров'я.