(0472)37-34-56

37-52-67

м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького 61

Iнтернет приймальня

Як поводити себе при сильних морозах?

02 января 2016 в 14:51

Як поводити себе при сильних морозах?

З приходом зими температура повітря падає, часто, до -10-15 градусів. Такі сильні морози вкупі із значною вологістю повітря та ожеледицею можуть нашкодити кожній людині. Так, наприклад, варто знати, що при обмороженні перш за все пошкоджується шкіряний покрив на відкритих ділянках тіла. Сильне переохолодження та обмороження може привести навіть до смерті людини.

 

Готуючись до зими та у випадку падіння температури нижче -15 градусів, дотримуйтесь таких правил та рекомендацій:

 

- одягайтесь відповідно до погоди у теплі та зручні речі, так, щоб надлишок одягу не перешкоджав рухові та пересуванню, не сприяв перегріванню та спітнінню;

 

- довго знаходячись на відкритому повітрі, намагайтесь рухатися та відновлювати кровообіг пальців рук і ніг похлопуванням та притопуванням, а відкритих ділянок обличчя, обережно розтираючи їх.

 

- намагайтесь уникати тривалого перебування на відкритому повітрі, а якщо цього уникнути не можна, раз у пів години заходьте до найближчих закритих приміщень, аби зігрітись;

 

- перебуваючи довго на відкритому повітрі час від часу пийте гарячий чай, каву або бульйон;

 

- виходьте на вулицю добре поївши, адже голодна людина замерзає під час морозу швидше.

 

- одягайтеся так, щоб між шарами одягу залишався прошарок повітря, який утримує тепло, верхній одяг бажано носити непромокаючий, у взуття необхідно вкладати теплі устілки, а замість бавовняних шкарпеток одягати вовняні – вони поглинають вологу та залишають ноги сухими.

 

- не виходьте на мороз без рукавичок та шарфу. Найкращий варіант – рукавички з водовідштовхуючої тканини, яка не пропускає повітря, з хутром всередині. Рукавички зі штучних матеріалів погано захищають від морозу. У вітряну погоду відкриті ділянки тіла змащуйте спеціальним кремом. Не носіть на морозі металевих (у тому числі золотих та срібних) прикрас.

 

При незначному обморожуванні відігрівайтесь поступово:

 

- вмийтесь холодною водою;

 

- обережно розітріть обморожену ділянку;

 

- випийте щось тепле – чай, каву або бульйон;

 

- закутайтесь.

 

Ні в якому разі не нагрівайте обморожені ділянки тіла, не розтирайте їх цупкими тканинами. Не вживайте спиртні напої перед виходом на вулицю як зігріваючий засіб.