(0472)37-34-56

37-52-67

м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького 61

Iнтернет приймальня

27 января 2017 в 14:09

 

ГРИП

Основні факти :

Грип – це гостра вірусна інфекція, що легко поширюється в громаді. Грип циркулює у всьому світі, їм може захворіти будь-хто з будь-якої вікової групи. Грип викликає щорічні сезоні епідемії, пік яких в районах з помірним кліматом припадає на зиму. Грип являє собою серйозну проблему охорони здоров’я, що викликає тяжкі хвороби та призводить до летальних випадків в групах населення підвищеного ризику.

Щеплення – це самий ефективний шлях профілактики інфекції. Сезонний грип – це гостра вірусна інфекція, що викликається вірусом . В даний час серед людей циркулюють підтипи грипу A(H1N1) и A(H3N2).

Прояви гриппу :

 Для сезонного грипу притаманні раптова поява гарячки, кашель (як правило сухий), головний біль, м’язовий біль та біль у суглобах, сильне нездужання (погане самопочуття), біль в горлі та нежить.

Більшість людей одужують протягом тижня. Але грип може призводити до розвитку тяжких ускладнень чи смерті у людей з підвищеним ризиком. Час між інфікуванням та захворюванням, відомий як інкубаційний період, триває близько двох днів. Найбільший ризик розвитку ускладнень загрожує дітям віком до двох років, дорослим віком 65 років та старше, людям будь-якого віку з певними хворобами, такими як хронічні хвороби серця, легень, нирок, крові і хвороби обміну речовин (наприклад, діабет) чи з ослабленою імунною системою.

 Лікування :

 За допомогою противірусних лікарських засобів проти грипу, можна ефективно попереджувати та лікувати хворобу. Існує два класи таких лікарських засобів: 1) адамантани (римантадин) та 2) інгібітори нейрамінідази грипу (озельтамівір и занамівір).

 

Профілактика :

Найбільш ефективним шляхом профілактики хвороби чи її тяжких наслідків є щеплення. Більше 60 років використовуються безпечні та ефективні вакцини. Серед здорових дорослих людей вакцина може попередити захворювання на грип на 70% – 90%. Серед людей похилого віку вакцина зменшує кількість тяжкого перебігу грипу та ускладнень на 60% та летальних випадків – на 80%.

Застосування противірусних засобів для хіміопрофілактики осіб у домашніх умовах слід розпочати, коли один з членів сім’ї має підозру на грип або підтверджений грип і будь-який інший член сім'ї має високий ризик розвитку ускладнень грипу в результаті інфекції, у тому числі діти у віці < 6 місяців. За таких умов всі неінфіковані члени сім’ї повинні проходити противірусну хіміопрофілактику. В ідеалі, в таких умовах всі члени сім’ї повинні бути щеплені, що робить непотрібною хіміопрофілактику.

 

1. Уникати місць скупчення людей, оскільки інфекція передається лише від хворої людини.

2. Запобігати тісному контакту з хворими у яких нежить, кашель, гарячка тощо.

3. Обмежити користування телефонними апаратами спільного використання, обробляти кожні дві години дезінфікуючими розчинами телефонні трубки та ручки дверей, уникати рукостискань та поцілунків.

4. Регулярно провітрювати помешкання.

 5. Тепло вдягатися.

6. Використовувати маски в місцях скупчення людей (транспорт, магазини тощо).

 7. Часто мити руки з милом.

8. Використовувати одноразові рушники.

11. Повноцінно харчуватися.

12. При появі перших симптомів хвороби (лихоманка, біль у м'язах, сухий кашель) негайно викликати лікаря додому, а не відвідувати лікувальний заклад.

13. Не займатися самолікуванням.

 

 

Лікар   загальної

практики - сімейний лікар                                                          Агабабов Е.Д.